Τα βήματα της ημέρας, τα πιο πολλά, σχεδιασμένα από εχτές.
Τράπεζες, κοίτα να δεις πόσο εύκολες και γρήγορες είναι οι συναλλαγές το μεσοκαλόκαιρο. Ούτε ουρές ούτε εκνευρισμοί ούτε τίποτα.
Κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών. Εδώ, δεν μπορείς να μην σημειώσεις την έκπληξη. Και έκπληξη δεν ήταν το βαθύ ντεκολτέ που άφηνε να φανούν τα “πεσμένα” στήθη και η βάση του στηθόδεσμου της νεαρής υπαλλήλου.
Η έκπληξη ήταν η γραφειοκρατία που αναπτύσσεται και εκεί.
Θα ήθελα να βεβαιώσετε το γνήσιο της υπογραφής μου, απευθύνθηκες προς την ως άνω κεχαριτωμένη υπάλληλο.
Με το ακουστικό του τηλεφώνου στο αυτί να το συγκρατεί τη βοηθεία του ανασηκωμένου ώμου, σου έδωσε το στυλό και παρέλαβε το έγγραφό.
Μετά από δυο τρεις σφραγίδες και χωρίς να σταματάει τη συνομιλία που είχε, απλώς διόρθωσε λίγο το ντεκολτέ πλην χωρίς αποτέλεσμα, σου επέστρεψε το έγγραφο λέγοντας, περάστε στο βάθος για υπογραφή!!!!
Μα για μια απλή βεβαίωση τού γνήσιου της υπογραφής να απαιτούνται δύο υπάλληλοι;
Αν για κάτι υπερηφανευόταν αυτός ο θεσμός του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, ήταν για την σημαντική ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας.
Να όμως που δεν άντεξε για πολύ.
Στο εμπορικό κατάστημα. Ώρα για την ρίξιμο των προσωπείων. Όχι ότι άλλαξε κάτι σημαντικά, αλλά το “λάθος” της τιμής και η αύξηση των ημερών παράδοσης του εμπορεύματος, έδειξαν ότι τελικά η τάξη των εμπόρων κρατάει τα πρωτεία της αναξιοπιστίας.
Η επόμενη κίνηση, “έλα από το γραφείο”, δεν είχε σχεδιαστεί. Αλλά σχεδόν ποτέ τα έκτακτα δεν σχεδιάζονται.
Τη βόλτα σου την έκανες, το πρόβλημα λύθηκε, όπως και μερικές απορίες από εκείνες που όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερο θα εμφανίζονται και θα καταλαμβάνουν τους χώρους της καθημερινής δράσης.
Είναι γεγονός ότι μερικά χρόνια πριν, δεν θα μπορούσε κανείς να διανοηθεί το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που ανακύπτουν.
Τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από ό,τι ονομάζουμε “παγκοσμιοποίηση”, αλλά και την μαζική είσοδο των οικονομικών μεταναστών, πολύ δύσκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν υπάρξει επανασχεδιασμός όλης της λειτουργίας και της πρακτικής των υπηρεσιών.
Και αν δεν αλλάξει το νομικό “οπλοστάσιο”.
Η αναγωγή σε παλιότερες διατάξεις και η προσπάθεια ερμηνείας τους ώστε να χωρέσουν τα νέα φαινόμενα, μόνον προβλήματα δείχνει να δημιουργεί.
Στην επιστροφή η εικόνα της ευγενούς Κυρίας στα φανάρια!
Ο αγώνας για την πίστη, όταν δεν γίνεται φανατισμός, φωτίζει τον άνθρωπο!
Τελευταία στάση στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο.
Έγιναν τράπεζα λέει. Το γράφει και η ταμπέλα απέξω.
Μα γιατί είστε κλειστά;
Κλείνουμε στις δυο.
Οι τράπεζες κλείνουν στις δύο και μισή.
Έτσι κι αλλιώς το πρόβλημά σου ήξερες ότι δεν θα λυνόταν σήμερα. Τουλάχιστον επιβεβαίωσες το ραντεβού για την επομένη.
Γιατί σου έχει καρφωθεί ότι αύριο πρέπει να προσέχεις πολύ;
Με τόση κίνηση από το πρωί και μέσα σε τόση ζέστη, η στάση στο κλασικό μπιφτεκάδικο της περιοχής, ήταν η μόνη λογική ενέργεια.
Και επειδή δεν είσαι ιδιαίτερα παράλογος, την έκανες πράξη.
Το ότι αντί για μπιφτέκια πήρατε καλαμαράκια και θαυμάσια ψημένες γαρίδες, δεν άλλαξε την γευστική απόλαυση, ούτε και τις νόρμες για την επιλογή!
Όχι αυτή η στάση δεν ήταν προγραμματισμένη, ούτε και το πλύσιμο του αυτοκινήτου ήταν.
Δεν μπορείς όμως και να είσαι προγραμματισμένος σε όλα.
Δεν είσαι και ρομπότ.
Για την ώρα και μετά από δυο τρία ακόμα κείμενα, μπορείς να παρακολουθήσεις τη συνέχεια του αγώνα μπάσκετ μεταξύ Βραζιλίας και Ελλάδας, αφού απέφυγες το γύρο του τρελού, αν και αυτό ήταν προγραμματισμένο.
Η νέα γενιά μπορεί να το κάνει καλύτερα…
0 Απαντήσεις to “προγραμματισμός…”